Nostalgi (5) – Tiden före streamingtjänster

aug 29, 2022 | Internet

Idag är vi så vana vid alla streamingtjänster som finns och tar dessa för givet. Jag har till och med hört hur folk klagar på att till exempel HBO håller på en series avsnitt och inte släppa alla på en gång så man slipper vänta. Förr när vi följde serier på vanliga tv-kanaler fick man snällt vänta en vecka på att få veta vad som skulle hända i storyn. Har vi blivit så bortskämda så vi inte ens kan vänta längre? För den otåliga kan man ju faktiskt vänta med att kolla på serien förens alla avsnitt är släppta men då får man också se till att hålla sig ifrån spoilers och liknande.

Hur var det innan on- demand och streamingtjänster utvecklades då? Jo, man fick knata ner till videobutiken för att hyra filmen man ville se och gå till skivbutiken för att köpa musiken man ville lyssna på. Detta resulterade dock i att tjänster som Napster och The Pirate Bay växte fram. Det är sajter där man kunde ladda ner musik och filmer från nätet och behövde inte betala något för det. Napster fick dock lägga ner efter att en domstol i USA bestämde att tjänsten var olaglig. Även The Pirate Bay har varit i blåsvädret och i kamp med rättsväsendet. Även om det älskades av folkmassan fanns det problem i att skaparna av musiken och filmerna inte fick betalt för det dem producerat.

Ur detta missnöje och problematik utvecklades svenska Spotify och för en månadskostnad kunde du nu enkelt lyssna på oändligt med musik och artisterna fick betalt för sitt arbete. Nu finns det en rad olika tjänster att välja mellan och det har fått den olagliga fildelningen och nedladdningen att minska.

Idag kan vi kolla på film/serier, lyssna på musik, lyssna på poddar, lyssna på böcker och även läsa böcker på olika digitala tjänster. Vi har även ett så pass stort utbud att leverantörer att välja på så priser och utbud ständigt är en faktor de konkurrerar med, vilket blir till vår fördel skulle vi våga påstå.

Mer läsning inom samma ämne

Upptäck Världens Händelser med Twingly News API

Upptäck Världens Händelser med Twingly News API

I en värld där tekniken förändrar vårt samhälle dagligen är information viktigt, det avgörande att ha tillgång till de senaste nyheterna från hela världen. Med Twingly News API kan du enkelt och effektivt integrera nyhetsinnehåll från olika källor i din egen plattform...

Telefonväxel och företagstjänster för kommunikation

Telefonväxel och företagstjänster för kommunikation

I det snabbt föränderliga affärsklimatet har företag ständigt letat efter innovativa sätt att effektivisera sin kommunikation och förbättra kundtjänsten. Med framväxten av digital teknik har telefonväxlar och företagstjänster blivit en oumbärlig del av modern...