Nostalgi (2) – Vad fanns egentligen på internet?

aug 24, 2022 | Internet

För Sverige tog internetutvecklingen fart på mitten av 90-talet men till en början fanns det inte så mycket att göra på internet. Man kunde till exempel spela några få spel och surfa in på olika klotterplank. Det var först när World Wide Web alltså webben blev verklighet som webbadresser, URL:er och länkar blev tillgängliga. Allra första webbplatsen var för ett forskningscentrum i Schweiz och den finns kvar än idag.

Redan under riksdagsvalet 1994 valde man att skicka ut valresultat, för allra första gången, på e-post vilket resulterade i att många svenskar satte svenska tidningar som sina första hemsidor. Tidningen som var först ut var Aftonbladet som i augusti samma år valde att lägga ut sina kultursidor.

Året därefter fortsatte utvecklingen genom en ny kabel över Atlanten, vilket gjorde att vi hoppade från en förbindelse på 6 Mbit/s till hela 34 Mbit/s och ökade kapaciteten markant. Nu började företagsledare införskaffa mailadresser och de första webbyråerna tog sin form. Hemma i hushållen var de nu cirka 25 % som hade tillgång till en dator men enbart 2 % som hade möjlighet till en internetuppkoppling.

Nu finns ett så pass gediget innehåll på webben att första sökmotorn utvecklas och i Kalifornien man har skapat Altavista. Genom att sökmotorn kan söka igenom nätet automatiskt blir det enklare att hitta det man söker efter och redan första dagen gjordes 300 000 sökningar av. Men 1999 tar Google över och 2001 lägger man ner Altavistas Sverigekontor.

Mer läsning inom samma ämne

Upptäck Världens Händelser med Twingly News API

Upptäck Världens Händelser med Twingly News API

I en värld där tekniken förändrar vårt samhälle dagligen är information viktigt, det avgörande att ha tillgång till de senaste nyheterna från hela världen. Med Twingly News API kan du enkelt och effektivt integrera nyhetsinnehåll från olika källor i din egen plattform...

Telefonväxel och företagstjänster för kommunikation

Telefonväxel och företagstjänster för kommunikation

I det snabbt föränderliga affärsklimatet har företag ständigt letat efter innovativa sätt att effektivisera sin kommunikation och förbättra kundtjänsten. Med framväxten av digital teknik har telefonväxlar och företagstjänster blivit en oumbärlig del av modern...